Lato to okres, w którym owoce są nieodłącznym elementem naszej diety. Można je wykorzystać do wszelkich dań i deserów. Oprócz truskawki, maliny, czy śliwki coraz większą popularnością cieszy się borówka amerykańska, która przypomina uwielbiane przez wszystkich jagody. Jakie właściwości ma borówka i jak ją wykorzystać w kuchni?
Borówka amerykańska – pochodzenie
Borówka amerykańska przybyła z Ameryki Północnej w latach 70 i z powodzeniem uprawiana jest we Francja, Japonii, Holandii, Anglii oraz Niemczech. Warto wspomnieć, że w Polsce znajdziemy jej uprawy. Nasz kraj to lider wśród największych europejskich importerów borówki. Szacuje się, że z około 30-40 tys. ton borówki zbieranej w Polsce aż 85% trafia na rynki zagraniczne.
Wartości odżywcze
Nikomu nie trzeba udowadniać, że borówka amerykańska jest bogata w przeróżne witaminy, a oprócz nich zawiera w sobie m.in.:
• tłuszcze,
• białko,
• błonnik,
• magnez,
• potas,
• żelazo,
• wapń,
• dużą ilość antyoksydantów.
Badania potwierdzają, że wystarczy 250 ml borówki amerykańskiej by dostarczyć 1/3 dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Warto również wspomnieć, że te owoce mają bardzo mało kalorii – w 100g znajduje się 57 kcal.
Właściwości
Pozytywne działanie borówki na zdrowie człowieka odkryli rdzenni mieszkańcy Ameryki Północnej. Indianie wierzyli, że te niebieskie jagody zesłał im Wielki Duch w celu zwalczenia głodu ludności. Suszoną borówkę wykorzystywano do konserwowania żywności i jako środek na ból gardła. Wymyślono również napar z tych owoców, który miał łagodzić bóle porodowe. Dziś uważa się, że borówka amerykańska:
• chroni przed nowotworami,
• wspomaga pracę oczu (stosowana w leczeniu zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej),
• obniża poziom złego cholesterolu (LDL) oraz zwiększa poziom dobrego cholesterolu (HDL),
• działa przeciwbiegunkowo,
• opóźnia procesy starzenia,
• może zapobiegać nadciśnieniu oraz marskości wątroby.
Należy pamiętać, że borówka amerykańska dostarcza największe wartości odżywcze spożywana na surowo. Te jagody są odporne na niskie temperatury, więc w razie potrzeby można je zamrozić. Natomiast te poddane suszeniu i gotowaniu tracą większość dobrych składników.
Koktajle borówkowe
Koktajl borówkowy z kefirem
Składniki:
• 200 g borówek,
• 200 g kefiru,
• 1 łyżka otrąb owsianych.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Smacznego!
Koktajl borówkowy z bananem
Składniki:
• 100 g borówek,
• 1 banan,
• mały jogurt naturalny.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Smacznego!
Muffinki borówkowe
Składniki:
• 2 szklanki mąki pszennej,
• 1/2 szklanki cukru,
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
• szczypta soli,
• 2 szklanki borówki amerykańskiej,
• 2 jajka,
• 1/2 szklanki mleka,
• 10 dag roztopionego masła.
Sposób przygotowania:
1. Wymieszaj wszystkie składniki suche i dodaj borówki (uważaj by ich nie rozgnieść podczas mieszania).
2. W drugiej misce roztrzep jajka z mlekiem. Dodaj roztopione masło i całość połącz ze składnikami suchymi.
3. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i rozłóż na blaszce papilotki do muffinek.
4. Wypełnij papilotki ciastem i wstaw do piekarnika na 25 minut.
Autor: Karolina Herba
Zgadzam się! Dieta pudełkowa to świetne rozwiązanie dla zapracowanych osób. W końcu nie wszyscy mają czas na gotowanie, a ja…
Super, że pojawiły się tu również porady dotyczące suplementów! Czy ktoś z Was próbował czegoś, co naprawdę działa?
Ciekawe! Nie wiedziałam, że można tak dokładnie obliczyć swoje zapotrzebowanie kaloryczne. Warto spróbować, zwłaszcza jeśli chce się schudnąć. Dziękuję za…
Gorzej jak Pan Mlody nie jest capciakiem rurkofcem z korpo tylko okaze sie survivalowcem i spusci wpierdol porywaczom. Its a…
Świetny artykuł. W czasie poszukiwania w internecie pożądanych informacji trafiłam na ten artykuł. Wielu autorom wydaje się, że mają rzetelną…