Warto mieć dobrze zaopatrzoną kuchnię, aby przygotowywanie posiłków stało się jeszcze łatwiejsze niż do tej pory. Jeśli odpowiednio przemyślimy listę zakupów, nie będziemy się martwić, że nagle zabraknie nam pewnych składników. Przygotowaliśmy listę produktów, które warto zawsze mieć w swojej kuchni.
Świeże warzywa sezonowe
Świeże warzywa sezonowe są nie tylko zdrowe, ale też smaczne. Możemy je jeść surowe, ale smażone lub pieczone w piekarniku. Przygotowane w taki sposób świetnie sprawdzą się jako podstawa sałatki, przekąska lub dodatek do innych dań. W efekcie uzyskamy potrawy bogate w błonnik, witaminy i minerały, a zawierające mało kalorii. Martwicie się, że warzywa się popsują i będziecie musieli je wyrzucić? Warto opracować plan przygotowania posiłków, dzięki któremu zdążysz je wykorzystać w odpowiednim momencie.
Mrożone warzywa
Warto zawsze mieć w swojej kuchni również mrożone warzywa, które pozwolą zaoszczędzić mnóstwo czasu. Nie musimy ich myć, obierać, ani kroić, znika też obawa o to, że się popsują. Mrożone warzywa wystarczy rozmrozić i dodawać do różnych potraw. Możemy je podgrzewać mikrofalówce, piekarniku lub gotować na parze. Nie musimy kupować gotowych mrożonek, inną opcją jest kupienie świeżych warzyw i samodzielnie przygotować do zamrożenia.
Pomidory w puszce
Warzyw nigdy nie jest za wiele! Dlatego warto zawsze mieć w swojej kuchni też pomidory w puszce, które będą świetnym dodatkiem wielu dań. Fani włoskich potraw szczególnie powinni o nich pamiętać, ale sprawdzą się w innych przypadkach. Pomidorów w puszce można używać przy przygotowywaniu chilli, różnych zup oraz sosów. Wszystkie te potrawy równie dobrze będą smakować następnego dnia albo można je zamrozić, więc nie ma powodu do obaw, gdy wyjdą nam za duże porcje. Nie zapominajmy też, że pomidory to bogate źródło likopenu i witaminy C.
Jajka
Jajko, chociaż niewielkie, są potężnym źródłem białka. Dlatego warto je mieć zawsze pod ręką. W końcu to świetny sposób na pożywne, dodające energii śniadanie – nic tak nie stawia na nogi jak przepyszna jajecznica. Jajka możemy je też wykorzystać do obiadu, czy kolacji, wystarczy je dodać do sałatki, zupy, czy kanapek, a zapewnimy sobie dodatkowe źródło białka.
Ryż, kasze, makarony
Ryż, kasza i makarony to bogate źródło węglowodanów, więc nie powinno ich zabraknąć w kuchni. Możemy je spożywać na wiele sposobów, świetnie zastąpią ziemniaki jako dodatek do różnorodnych sosów i mięsa. W dodatku doskonale komponują się z różnymi zupami. Na rynku jest ogromny wybór ryżów, kasz i makaronów, że z pewnością znajdziemy takie rodzaje, które nam będą smakować.
Przyprawy
W naszym domu nie powinno zabraknąć również różnych przypraw – to od nich zależy ostateczny smak przyrządzanych potraw. Dlatego warto mieć różne sosy, musztardę, ocet i inne uwielbiane przez nas produkty. Dobry pomysłem jest też uprawa świeżych ziół na parapecie. Dzięki temu nasze potrawy zyskają lepszy smak, a w kuchni będziemy mieli przyjemne zapachy.
wszystko to mam zawsze pod reka i robie pyszne szybkie posiłki