Jak olejek rycynowy wpływa na nasz wygląd?

Szukamy różnych metod, aby zatroszczyć się  o piękny wygląd. Wiele osób stosuje również naturalne sposoby. Jednym z produktów wykorzystywanym już przez nasze babcie jest olejek rycynowy. Współcześnie również wiele osób go stosuje, głównie po to, aby mieć piękne rzęsy. Jakie jeszcze ma zastosowanie?

Jak olejek rycynowy wpływa na nasz wygląd?

Czym w ogóle jest olejek rycynowy?

Olejek rycynowy to gęsta bezbarwna lub jasnożółta ciecz, którą pozyskuje się z nasion rącznika pospolitego. Z tego powodu często też możemy usłyszeć, że ktoś nazywa go olejem rącznikowym. W przeszłości nazywano go Oleum Palmae Christi, ponieważ liście rącznika przypominają niektórym dłonie Chrystusa. W celu pozyskania olejku rycynowego, po tłoczeniu następuje wygotowanie z wodą. Wszystko dlatego, żeby się pozbyć toksycznej rycyny. Nie każdy o tym wie, ale rącznik to silnie trująca roślina, więc trzeba ją odpowiednio przygotować.

Olejek rycynowy znany był już w starożytności. W Egipcie rozprowadzano na blokach skalnych do budowy piramid, by miały poślizg i dały się łatwiej przesuwać. Obecnie ma on szerokie zastosowanie kosmetyczne, dzięki swoim nawilżającym i odżywczym właściwościom. Można go otrzymać w aptekach oraz sklepach zielarskich, a często pojawia się w składzie lotionów i płynnych brylantyn. Natomiast jednym z jego czołowych producentów jest właśnie Egipt, a ogromne plantacje rącznika znajdują się również w Indiach.

Jak olejek rycynowy wpływa na włosy? 

Olejek rycynowy przede wszystkim wykorzystuje się do pielęgnacji brwi oraz rzęs, ponieważ świetnie pobudza ich wzrost. Najlepiej rozprowadzić go czystą szczoteczką do malowania rzęs, a w brwi delikatnie wcierać. Nie można jednak z tym przesadzać i uważać na częstotliwość tego zabiegu. Zdecydowanie wystarczy robić to raz na tydzień najlepiej wieczorem, a rano zmywać jego pozostałości ciepłą wodą. Powinniśmy też uważać, aby olejek nie dostał się do oczu, ponieważ może to powodować pieczenie.

Ta substancja świetnie też sprawdza się przy pielęgnacji włosów. Ma doskonały wpływ na matowe, zniszczone lub wypadające kosmyki. Można go wykorzystać np. do olejowania lub przygotowania naturalnej maseczki. Jednak nie jest polecany dla blondynek ze względu na swoje właściwości przyciemniające. Podgrzany olejek najlepiej połączyć z innymi substancjami roślinnymi, aby uzyskać lepszą konsystencję. Niestety olejek rycynowy jest bardzo gęsty i klejący, więc trzeba go odpowiednio przygotować przed nałożeniem. Można go kłaść na skórę głowy oraz całej włosy lub końcówki w zależności od potrzeb. Następnie zostawiamy na kilka godzin i dokładnie zmywamy szamponem. Jeśli będziemy stosować tę metodę co tydzień to nasze włosy będą zdrowsze, odżywione i lśniące, a końcówki odbudowane. Jednak nie można przesadzać z częstotliwością, gdyż możemy przesuszyć włosy. Innym sposobem na zastosowanie olejku rycynowego jest metoda naszych babć, czyli zmieszanie olejku rycynowego z żółtkiem jajka i kilkunastoma kroplami soku z cytryny.

Czy olejek rycynowy  ma też inne zastosowanie w pielęgnacji?

Olejek rycynowy jest znany przede wszystkim ze swego dobroczynnego wpływu na włosy. Jednak warto pamiętać, że ma on również inne zastosowanie. Wcieranie oleju rycynowego wzmacnia paznokcie i zmiękcza skórę na stopach, łokciach oraz kolanach. Stosuje się go również w pielęgnacji twarzy i gojeniu rozmaitych podrażnień skóry. Są też kobiety, które podgrzanym olejkiem zmywają mocny makijaż, np. charakteryzacji scenicznej, weselny lub wieczorowy. Powinno się jednak pamiętać, że może on uczulać. Dlatego przed zabiegiem z jego wykorzystaniem należy przeprowadzić małą próbę, która pokaże jak reaguje nasza skóra.

 

Post Author: Redakcja

Dodaj komentarz