Czy picie wina jest zdrowe?

Każdy z nas lubi czasem się napić jakiegoś dobrego trunku wysokoprocentowego. Niestety doskonale zdajemy sobie sprawę z faktu, że alkohol szkodzi zdrowiu. Wiele osób jednak ma na ten temat inne zdanie. Uważają, że spożywanie alkoholu z umiarem może nieść wiele korzyści. Czy faktycznie picie wina jest zdrowe?

Czy picie wina jest zdrowe?

Doskonałym przykładem na to, że picie wina jest zdrowe, są Francuzi. Znani z tego, że jedzą tłuste mięsa, ryby, sery, a mimo to cieszą się świetną sylwetką, wigorem i urodą. Sekret tkwi w tym, że popijają to wszystko winem. Jak pić wino w takim razie wino, aby być zdrowszym?

Rodzaje wina

Wyróżniamy 4 rodzaje wina: słodkie, półsłodkie, półwytrawne i wytrawne. Im więcej cukru z winogron zostanie przefermentowanego przez drożdże, tym bardziej cierpkie wino uzyskamy. Ze względu na kolor wyróżniamy wino białe, różowe oraz czerwone. Barwa jest zależna od
rozmaczania i sposobu gniecenia winogron. Im dłuższe są te procesy, tym wino jest bardziej czerwone. Przy produkcji czerwonego i różowego, rozgniata się winogrono razem ze skórką, która ma najwięcej korzystnych składników.

8 zdrowotnych właściwości wina

  • Wino zawiera polifenole (przeciwutleniacze), które zapobiegają odkładaniu się cholesterolu i obniżają poziom złego cholesterolu.
  • Obecność kwasu salicylowego w winie chroni przed tworzeniem się zakrzepów.
  • Rozsądna ilość niskoprocentowego alkoholu rozszerza naczynia krwionośne i zwiększa ich elastyczność, co zmniejsza ryzyko zawału.
  • Wino wzmaga wydzielanie enzymów trawiennych, dzięki czemu łatwiej jest trawić tłuste pokarmy. Dlatego często serwowane jest do tłustych mięs.
  • Skład wina bogaty jest we flawonoidy, które wykazują działanie antynowtworowe.
  • Picie wina zmniejsza ryzyko powstania kamieni nerkowych.
  • Wino ma działanie bakteriobójcze.
  • Resweratrol zawarty w winie zmniejsza uszkodzenia komórek mózgowych i poprawia pamięć krótkotrwałą

Które wino jest najlepsze?

Częściej sięgamy po wina słodkie ze względu na ich walory smakowe. Niewiele osób, zwłaszcza Polaków, jest koneserami cierpkich aromatów tego trunku. Korzystniej jednak przerzucić się na wytrawne lub przynajmniej półwytrawne. Z tego względu, że 120 ml wina wytrawnego to ok. 80 kcal. Przy 120 ml wina słodkiego dostarczamy już 130 kcal. Jeśli chodzi o kolor to zdecydowanie czerwone lub co najmniej różowe. Im mocniejsza barwa, tym lepiej, gdyż wtedy napój zawiera więcej wartości. Wszystko dlatego, że w tym przypadku winogrona rozgniatane są ze skórką, która jest najbogatsza w prozdrowotne składniki. W czasie produkcji wina białego skórka zostaje usunięta i pozyskuje się je jedynie z miąższu.

Post Author: Redakcja

Dodaj komentarz