Kuchnia dla cukrzyka – 3 słodkie przepisy!

Każdy czasem ma ochotę na coś słodkiego. Również osoby mające problemy z poziomem cukru w organizmie czy chorujące na cukrzyce marzą czasem o czekoladowej babeczce czy kawałku szarlotki. Co jednak zrobić, kiedy na pierwszy rzut oka cukier nie jest nam pisany? Jest na to rozwiązanie! Trzeba pamiętać jedynie, co jest zabronione w diecie diabetyka, zamienić te produkty je na składniki dozwolone i dać się trochę ponieść fantazji w kuchni. Przedstawiam Państwu nie 1, nie 2, a 3 słodkie przepisy, których może spróbować każdy, nawet cukrzyk.

Kuchnia dla cukrzyka - 3 słodkie przepisy!

Ciastka z ciecierzycy

Coś słodkiego, a zarazem zdrowego dla organizmu każdego małego i dużego łasucha. Ciekawa, a co najważniejsza smaczna, alternatywa dla cukrzyków, osób z IO, ale nie tylko! Te zdrowe ciasteczka może zjeść każdy i na pewno będzie zachwycony!

Składniki:

  • 1 szczypta soli,
  • 2-3 łyżki miodu/syropu z agawy,
  • 1 puszka ciecierzycy,
  • 2 czubate łyżki masła orzechowego 100% (bez dodatku soli czy cukru, bardzo ważne!),
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
  • 1 gorzka czekolada.

Wykonanie:

Na samym początku odcedzamy ciecierzycę od zalewy, najlepiej z pomocą sitka. Następnie płuczemy ją bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem kuchennym, po czym całość przekładamy do misy malaksera. W następnym kroku musimy zblendować na jednolitą ciecierzycę z masłem orzechowym, miodem lub agawą, odrobiną soli i aromatem. Na samym końcu do powstałej masy dodajemy posiekane kawałki gorzkiej czekolady. Zmoczonymi dłońmi nabieramy masę i formujemy je na kształt kulek niewiele większych od orzecha włoskiego. Gotowe porcje wykładamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia, każdą z osobna delikatnie spłaszczamy łyżką, na grubość około 2 cm. Całość wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na 15 minut. Po upieczeniu ciasteczka odstawiamy na mniej więcej godzinę, aby ostygły i stężały.

Ciasto czekoladowe z masą serową

Nie dajcie się zwieść nazwie! W tym przepisie nie znajdziecie, ani odrobiny cukru, zwłaszcza jeśli dobrze sprawdzicie skład potrzebnej czekolady. Super przepis, koniecznie, do spróbowania dla każdej osoby, która powinna unikać spożycia węglowodanów, a nie chce odmawiać sobie wszelkich przyjemności związanych ze słodkościami… chociaż podejrzewam, że nie jednemu pocieknie ślinka, gdy poczęstuje się go kawałkiem.

Składniki:

Biszkopt czekoladowy:
  • 6 jaj M,
  • 3/4 szklanki ksylitolu/erytrytolu/stewii,
  • 1/2 szklanki naturalnego kakao,
  • 50 g mąki ryżowej,
  • 50 g mąki z tapioki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki oleju.
Masa serowa:
  • 800 g serka z wiaderka,
  • 4 czubate łyżki ksylitolu/stewii/erytrytolu,
  • 440 ml śmietany kremówki 30%,
  • 3 listki żelatyny + 60 ml śmietany,
  • 2 opakowania śmietany-fix.
Polewa:
  • 100 g czekolady gorzkiej,
  • 1/4 szklanki mleka,
  • 2 łyżki ksylitolu/erytrytolu/stewii,
  • 2 łyżki naturalnego kakao.

Wykonanie:

Ciasto:

Na samym początku kilkakrotnie przesiewamy oba rodzaje mąki z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Później oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodajemy stopniowo wybrany słodzik, a na koniec również żółtka. Do ubitej masy dodajemy olej oraz mieszankę suchych składników przygotowanych wcześniej i mieszamy wszystko razem delikatnymi ruchami, najlepiej szpatułką. Gotowe ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, po czym wkładamy wszystko do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu, studzimy ciasto i przekrawamy nasz biszkopt na pół, na dwa blaty.

Masa:

Żelatynę moczymy w śmietance, a po 5 minutach podgrzewamy i rozpuszczamy, ale NIE ZAGOTOWUJEMY. Śmietanę ubijamy na sztywno wraz z proszkiem fix. Serek przekładamy do miski i ubijamy przez minutę z wybranym słodzikiem, po czym łączymy to ze śmietaną i nie przerywając, dodajemy żelatynę. Naszą serową masę od razu wykładamy na dolną warstwę biszkoptu i przykrywamy górną częścią.

Polewa:

Bierzemy naszą gorzką czekoladę i łamiemy ją na mniejsze kawałki, dodajemy resztę składników i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy tylko do chwili aż czekolada i słodzik się rozpuszczą. Letnią polewę wylewamy na nasze ciasto i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin.

Fasolowe brownie z kokosem

Kolejna propozycja, która nawet cukiernika wprowadziłaby w zaciekawienie to brownie. Ciasto, które słynie z tego, że jest naprawdę słodkie, a w tej wersji, nie ma ani odrobiny cukru. Idealny sposób, aby zaskoczyć wszystkich gości na kolejnej rodzinnej imprezie. Nie ma to jak zadbać o podniebienie oraz zdrowie swoich towarzyszy, za jednym zamachem!

Składniki:

Ciasto:
  • puszka czerwonej fasoli,
  • 100 g daktyli suszonych,
  • 1 banan,
  • 2 jajka,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 2 łyżeczki sody,
  • 2 łyżeczki naturalnego kakao,
  • 4-5 łyżek wiórek kokosowych.
Polewa:
  • wiórki kokosowe,
  • 100 g gorzkiej czekolady.

Wykonanie:

Nasze daktyle zalewamy gorącą wodą na około 30 minut, po czym je odcedzamy. Bierzemy naszą fasolę i ją również odcedzamy, najlepiej na sitku, po czym płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie musimy zblendować daktyle razem z fasolą na jednolitą masę a’la puree i dodajemy pokrojonego w plastry banana, po czym znowu wszystko blendujemy. Do gładkiej masy wbijamy jajka oraz wsypujemy kakao i sodę, cały czas używając blendera. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, studzimy ją, dodajemy do ciasta i miksujemy. Na koniec dorzucamy wiórki kokosowe i wszystko mieszamy łyżką. Powstałe ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35-45 minut. Po upływie czasu pieczenia, studzimy nasz wypiek i przygotowujemy polewę. Czekoladę z dodatkiem 2 łyżek wody rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią ciasto. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi.

Koniecznie wypróbujcie podane przepisy i dajcie znać w komentarzach czy Wam smakowało!

 

Post Author: Klaudia Tomaszewska

Dodaj komentarz