Napoje, które pomogą się pozbyć tłuszczu z brzucha

napoje

Szczupły, płaski brzuch to marzenie wielu osób. Niestety, niektórzy pomimo licznych prób nie mogą tego osiągnąć. Jednak to nie znaczy, że nasze pragnienie jest niemożliwe. Wystarczy tylko bardziej się postarać, aby się pozbyć tłuszczu z brzucha. Mamy dla Was przepisy na kilka napojów, które ułatwią Wam to zadanie.

Napój imbirowo-hibiskusowy

Imbir ma wiele pozytywnych właściwości. Przede wszystkim działa przeciwzapalnie, ale nie tylko. Imbir świetnie też działa na trawienie, dzięki czemu niestrawione resztki pokarmów nie będą fermentować się w jelitach. Jego działanie wspomoże hibiskus, którego powinny unikać w ciąży. Taki napój pomoże nie tylko nam pozbyć się brzuszka, ale też sprawi, że uporamy się z gazami i wzdęciami.

Jak przygotować napój imbirowo-hibiskusowy?

Do dużego kubka lub dzbanka wrzucamy 2 łyżki suszonych kwiatów hibiskusa oraz kawałek świeżego imbiru. Następnie zalewamy je 2 szklankami wrzącej wody i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie napój jest gotowy, możemy jeszcze dodać troszkę miodu, aby miał lepszy smak.

Napój z pietruszki, kopru włoskiego oraz cytryny

Taki napój nie tylko pomoże nam się pozbyć tłuszczu z brzucha, ale też świetnie wpłynie na nasze zdrowie. Związki zawarte w pietruszce zabiją niektóre bakterie oraz pomogą w rozkładaniu tłuszczu. Koper korzystnie wpływa na trawienie i działa przeciwskurczowo, a cytryna przeciwzapalnie, a także pomaga oczyścić jelita.

Składniki:

  • 1/4 szklanki posiekanej świeżej natki pietruszki,
  • łyżeczka nasion kopru włoskiego,
  • plaster cytryny,
  • 1/4 łyżeczki miodu dla smaku.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki, poza miodem, wrzucamy do dzbanka. Następnie wlewamy 250 ml gorącej, ale nie wrzącej, wody i zostawić na 5-10 minut. Po tym czasie przelewamy napój do kubka przez sitko o drobnych oczkach. Na koniec możemy dodać trochę miody, jeśli chcemy wypić na ciepło lub zostawiamy napój do całkowitego ostygnięcia.

Napój ogórkowo-miętowy

Nie każdy zdaje sobie sprawę z faktu, że wiele kłopotów z trawieniem jest powodowana przez stany zapalne. Ogórek o mięta pomogą nam się uporać z tym problemem. Mięta wspomaga trawienie oraz łagodzi zespół jelita drażliwego. Ogórek odkwasza organizm i pomaga walczyć z kilogramami.

Jak przygotować napój ogórkowo-miętowy?

Do blendera wrzucamy pół obranego ogórka, 3 łyżki świeżej mięty, szczyptę soli morskiej i dolewamy 4 szklanki zimnej wody. Następnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowy napój wstawiamy do lodówki na 30 minut, a przed podaniem przecedzamy przez sitko o drobnych oczkach.

 

Post Author: Redakcja

Dodaj komentarz